AFGELAST: 18 maart: Lezing over de geschiedenis van Wolfheze en de schilderskolonie Oosterbeek/Wolfheze

Het informatiecentrum is wegens besmettingsgevaar t/m 31 maart gesloten. Ook de activiteiten deze maand zijn afgelast. We hopen u vanaf woensdag 1 april weer welkom te heten. Bedankt voor uw begrip.

Als het over Wolfheze gaat, valt vaak het woord ‘magisch’. De overblijfselen van vroegere bewoning geven het nu spaarzaam bewoonde natuurgebied van Laag en Hoog Wolfheze een mystiek karakter. Dorpshistoricus Ulbe Anema begint zijn lezing met de geschiedenis van Oud Wolfheze (2000 v. Chr. tot 1600 na Chr.), gelegen ten zuiden van het huidige dorp Wolfheze.
Het 2e deel van de lezing gaat over Romantisch Wolfheze. Hollandse schilders ontdekten in de 2e helft van de 19e eeuw de schoonheid van de natuur. In navolging van kunstenaars in het Franse plaatsje Barbizon schilderden zij realistische landschappen, waarbij zij bij voorkeur in de buitenlucht werkten. In Oosterbeek/Wolfheze vestigden zich schilders die later tot de ‘Haagse School’ zouden worden gerekend. Zij hebben het landschap van Wolfheze vastgelegd op vele imposante schilderijen.
Het 3e deel van de lezing gaat over Nieuw Wolfheze (1900 tot heden). Dankzij de aanwezigheid van een spoorwegstation vestigden twee grote zorginstellingen zich in de nabijheid van het station. Daardoor ontstond het huidige dorp, met een middenstand en allerlei voorzieningen.

Plaats:
Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum

Datum:
Woensdag 18 maart 2020

Aanvang:
19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur

Kosten:
€5,00 voor toegang en koffie/thee (graag gepast meenemen)

Aanmelden:
De belangstelling voor de lezingen is soms groter dan de zaal toelaat. Daarom wordt u dringend verzocht zich aan te melden via: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl. U krijgt bericht of er nog plaats voor u is.

Op de foto: Groetenkaart uit 1907 – Edition: Schaefers Kunst-Chromo, Amsterdam (Deposé) – Coll. U. Anema

Reacties

Stichting Renkums Beekdal

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.