Woensdag 21 november: lezing over achteruitgang wilde bijen

Waarom gaan wilde bijen achteruit en hoe kunnen we dit tegengaan?
door David Kleijn en Lub van der Weerd

De laatste tijd is er veel aandacht voor de achteruitgang van bijen. Aanvankelijk stond vooral de honingbij centraal, maar sinds begin deze eeuw spelen wilde bijen een steeds prominentere rol in de discussies. Wereldwijd worden 76% van de landbouwgewassen en 88% van de wilde planten bestoven door dieren en wilde bijen behoren bij de belangrijkste bestuivers. Daarnaast is hun vormenrijkdom en kleurenpracht een genot voor het oog.
Prof. Kleijn (WUR) bespreekt de oorzaken van de achteruitgang en de initiatieven die genomen worden om wilde bijen een handje te helpen. Hoe reageren wilde bijen hierop en welke soorten hebben er het meest baat bij?

Renkum is door de actie ‘Nederland zoemt’ erkend als 1e bij-vriendelijke gemeente in Gelderland. Om dit te vieren kregen de Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe, de Imkersvereniging ‘De Korenbloem’ en de Stichting Renkums Beekdal samen €1000 om te besteden aan bij-vriendelijke beplanting. De heer Van der Weerd vertelt over het werk van de Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe.

Plaats: Lunchroom ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum: woensdag 21 november 2018
Aanvang: 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur.
Kosten: Toegang, koffie/thee zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.
Aanmelden: In verband met het aantal plaatsen wordt u verzocht zich aan te melden via: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl. U ontvangt bericht.

Foto: Grote wolbij op rolklaver (foto David Kleijn)

 

Reacties

Stichting Renkums Beekdal

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.