Appels en peren enten in de bijzondere boomgaard van informatiecentrum het Renkums Beekdal

U heeft vast al wel de prachtige boomgaard bij het Renkums Beekdal gezien met tientallen bijzondere fruitbomen. In deze inspirerende omgeving kunt u op zaterdag 9 april zelf uw nieuwe appel- of perenboom laten enten. Enten is een natuurlijk proces waarbij je slim gebruik maakt van de groeikracht van een jong boompje. Op een onderstam van een krachtige fruitsoort ‘plakken’ we een ent, een jonge scheut, van een bijzonder appel- of perenras. Die scheut groeit door tot een krachtige vruchtendragende tak. U ‘kopieert’ op een natuurlijke manier een bijzonder fruitras. Ziedaar uw bijzondere, op maat gemaakte, appel- of perenboom.

Pruimenboom4
Deskundige hulp van een pomoloog
Een vakkundige expert op het gebied van enten helpt u uw eigen fruitboom te maken. Wij zorgen ervoor dat er krachtige onderstammen zijn die de basis worden van uw fruitboom en we zorgen ook voor het nodige gereedschap. Het enige wat u hoeft te doen is een scheut meenemen van uw favoriete fruitboom.

Meedoen? Neem een ent mee
Ga op zoek naar een fruitboom die u wilt ‘kopiëren’. Knip een paar 1 jarige scheuten, dus takken die in 2015 zijn gegroeid, van ongeveer 20 centimeter. Dat moet voor half maart, voordat de bomen uit beginnen te lopen. Bewaar de scheut in een plastic zak in de groentelade van de koelkast. Kom op 9 april naar het informatiecentrum Renkums Beekdal en vier met ons de lente. Van 11.00-16.00 kunt u op een tijdstip dat u schikt met uw ent naar het Beekdal komen en samen gaan we aan de slag met uw toekomstige bijzondere fruitboom. Voor de onderstam, die nodig is bij het enten, vragen we een kleine vergoeding.

De lente begint in het Renkums Beekdal
Er is die dag nog veel meer te doen in het Renkums Beekdal. Binnen en buiten zijn er allerlei demonstraties die te maken hebben met de lente. U leert meer over zaden, kiemplanten, zomerbollen en moestuinen. Er is een markt waar lente artikelen worden verkocht, er zijn wandelingen en demonstraties. Kinderen kunnen ook volop spelen en ontdekken hoe mooi de lente is.
Het (a)PRIL evenement is gratis te bezoeken vanaf 11:00 uur.

Reacties

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.