Bestrijding van Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop veroorzaakt overlast op tal van plaatsen, ook in het Renkums Beekdal. Hij heeft diepe wortelstokken die zich moeilijk laten verwijderen. Een enkel achtergebleven stukje kan uitgroeien tot een massa grote planten. Voor terreinbeheerders is de bestrijding een groot probleem, voor professionele bestrijders een lucratieve uitdaging.

Professionele bestrijdingsmethoden zijn duur en schadelijk voor de natuur. De Wageningse stichting Probos heeft o.a. langs de Keijenbergseweg in Wageningen proeven uitgevoerd met verschillende bestrijdingsmethoden, zoals de bodem bedekken met geotextiel of injecteren met heet water. Afgelopen juli is grond onder duizendknoopplanten opgezogen met een grondzuiger en verhit in een nieuw ontwikkelde machine. De verhitte grond wordt nu elders onderzocht om te zien of er nog levensvatbare wortelresten in zitten. De verwijderde grond is aangevuld met schone grond.

Hopelijk vinden de onderzoekers een bestrijdingsmethode die efficiënt en effectief is en zo min mogelijk schadelijk voor de natuur. Maar bij elke methode moet nazorg worden gepleegd om planten die opkomen uit achtergebleven wortels te verwijderen. Dat is arbeidsintensief en dus duur.

Als particulier kun je de duizendknoop op kleine schaal goedkoop en effectief bestrijden zonder grote schade aan de natuur, als je maar op tijd begint en bereid bent om een paar jaar wekelijks alle nieuwe scheuten uit te trekken. In het afgelopen jaar zijn vrijwilligers regelmatig bezig geweest met verwijderen van duizendknoop uit de bermen van de Keijenbergseweg. Zo te zien met succes. Maar omdat je met de hand lang niet alle wortelstokken kunt verwijderen zullen zij nog intensief nazorg moeten plegen.

Wie wil meehelpen met de bestrijding kan contact opnemen met de Renkumse Duizendknoopbrigade. Ga niet op eigen houtje duizendknopen trekken, want het kan zijn dat je daarmee de proefveldjes van Probos verstoort.

Reageren: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl

Meer lezen en contact opnemen:

Foto: Stichting Probos

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.