De kleurige herfst

Nu er een paar buien zijn gevallen schieten ze uit de grond; paddenstoelen. De eerste herfst tekenen kondigen zich alweer aan. Met een beetje vochtigheid beginnen er alweer overal paddenstoelen te groeien. Er zijn echter ook paddenstoelen, zoals de tonderzwam, die je het hele jaar kunt zien. Deze houtige paddenstoel zit op dode beukenstammen en werd vroeger ook wel gebruikt om een gloeiend kooltje in te vervoeren.
In het bos zie ik een gele klodder onderaan de stam van een boom op het mos zitten. De felgele kleur trekt echt de aandacht. Van dichtbij zie je hele kleine steeltjes. Dit is heksenboter, ook een paddenstoel. Mensen konden die gele klodders in het bos niet verklaren, dus het moest wel heksenwerk zijn. Grappig hoe paddenstoelen in vele verschijningsvormen voorkomen.
Even later kom ik het oranje koraalzwammetje tegen. Ook dit kleine paddenstoeltje valt op door zijn mooie oranje kleur. In elegante sprieten steekt het organisme omhoog. Het is inderdaad net een stukje koraal.

 

Heel anders weer dan de zwavelkopjes die een stukje verderop staan. In een groepje bij elkaar staan deze kleine geelbruine paddenstoeltjes met een dikke steel en een hoedje in het bos.

Als je er op let valt er zoveel prachtigs te zien in de herfst. Veel van de paddenstoelen zijn maar tijdelijk, maar juist daarom geniet ik er extra veel van! Lekker naar buiten dus en ga die paddenstoelen beleven!

Groet, boswachter Jaël Bergwerff, Staatsbosbeheer

Reacties

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.