Eten uit de natuur augustus 2016

eten uit de natuurIn de natuur is heel wat eetbaars voor mensen te vinden. Sommige planten kent iedereen zoals bramen of bosbessen. Maar ook brandnetels en zevenblad zijn eetbaar. Zevenblad wordt in sommige streken zelfs ‘boerenspinazie’ genoemd. Een aantal eetbare planten zijn voorouders van groenten die wij nu in de supermarkt kopen. Ze zijn lang geleden door de mensen op akkertjes of in moestuintjes gezet en in de loop der tijd gekweekt en veredeld tot dikke smakelijke en voedingsrijke gewassen. We zijn zo gewend geraakt aan die ‘nieuwe’ groenten dat we zijn voorouder geen blik meer waardig keuren. Ook kruiden zijn te vinden in de natuur. Bijvoorbeeld wilde marjolijn, wilde bieslook of munt, lekker voor in de thee.

Het is dus mogelijk om je kostje bij elkaar te scharrelen met wilde planten. Toch moet je goed weten wat je doet. Niet alleen kunnen sommige planten giftig zijn, ook is het afhankelijk van de plek waar je ze plukt of hoe je het voedsel bereidt wat bepaalt of het gezond is. Brandnetels zou ik niet graag plukken langs een drukbezocht wandelpad waar ook veel honden hun behoefte doen. De jonge scheuten zijn het lekkerst, maar die groeien ook laag bij de grond en dus midden in de ‘sproeizone’. Natuurlijk is goed wassen een optie.

Het is ook niet de bedoeling dat mensen dwars door de natuur gaan struinen op zoek naar eten. De meeste terreinen van Staatsbosbeheer zijn toegankelijk op wegen en paden. Met andere woorden: blijf op het pad. Dit is omdat de dieren in het bos hun rust nodig hebben. Ook kan er kwetsbare begroeiing staan. Dus houd je altijd aan de regels die op onze bebording staat aangegeven.

Verder zijn sommige planten beschermd. Er zijn heel wat eetbare paddenstoelen, maar er zijn er ook een heel aantal zeldzaam geworden. Laat ze dus liever staan en haal je champignons in de winkel. Het is ook niet de bedoeling om wild te plukken voor commerciële doeleinden. De natuur is geen groothandel die je leeg mag plukken. Grote hoeveelheden plukken wordt zelfs gezien als diefstal. Een portie voor eigen gebruik is toegestaan. De rest blijft staan voor de natuur.

Wil je back to basic, terug naar onze roots en meer weten over eten uit de natuur? Daarnaast ook zelf proeven wat de natuur te bieden heeft? Staatsbosbeheer organiseert zo nu en dan de activiteit ‘Eten uit de natuur’ in het Renkumsbeekdal.

Groet,
Boswachter Jaël Bergwerff

Reacties

Auteur: Jaël Bergwerff

Jaël Bergwerff is een boswachter van Staatsbosbeheer en schrijft regelmatig een blog voor onze website. Zij is contactpersoon voor Stichting Renkums Beekdal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met recreatieve voorzieningen bij Staatsbosbeheer.