Kids in het beekdal

foto: Het Streek in het Renkums Beekdal

Wat een heerlijke aanblik was het laatst in het beekdal toen er totaal 300 kinderen over twee dagen tijd een bezoek brachten aan het Renkums beekdal! De leerlingen van Het Streek in Ede kwamen in groepjes allerlei natuuronderzoekjes doen. Hun docenten hadden een tof programma gemaakt waarbij ze allerlei dingen te weten kwamen over het beekdal en de historie. Gabriëlla, vrijwilligster van het Informatiecentrum, verwelkomde ze met een film over het Renkums beekdal en ze vertelde daarbij over de cultuurhistorie. Menig gegniffel klonk op toen ze zei dat de heer van het landgoed de Keijenberg met zijn verrekijker naar de meisjes in het dameszwembad keek. Ook ik moest een lachje onderdrukken bij deze suggestie.

Het was mooi weer en ik zag overal leerlingen lopen. Bij het informatiecentrum maar ook in het bos en op het vlonderpad. Allemaal waren ze druk bezig, de een serieuzer dan de ander, met het vervullen van hun natuuropdrachten. Ze gingen boomhoogtes en diktes meten en waterdiertjes bekijken en ze zagen opgegeven moment zelfs slangen! De ringslangen die hier voorkomen lagen lekker op te warmen in het zonnetje langs de beek. De kinderen durfden meteen het beekdal niet in, wat alleen maar goed is want het beekdal zelf mag niet betreden worden vanwege de kwetsbaarheid van de planten die er groeien. En dus ook voor de rust van de slangen en andere dieren die er voorkomen.

Ringslang op sterk water

Uiteindelijk vond een groepje zelfs nog een dode ringslang die door Gabriëlla vakkundig op sterk water is gezet. Nu is de slang te bewonderen in het informatiecentrum. Waarschijnlijk is de slang door een roofvogel gepakt om op te eten maar is hij toch weer ontsnapt en heeft het uiteindelijk toch niet overleeft door de verwonding aan zijn nek.

Natuureducatie en het zijn in de natuur is heel belangrijk voor kinderen om te leren dat we allemaal onderdeel zijn van een geheel. Dat de natuur bijzonder en belangrijk is en dat we er zorg voor moeten dragen. Daarom verwelkomen we de kinderen graag buiten en werkt Staatsbosbeheer mee aan dit soort projecten. Al met al, de kids hebben veel op kunnen steken en er volgens mij ook veel lol aangehad. En wij ook!

Groet, boswachter Jaël Bergwerff

Reacties

Auteur: Jaël Bergwerff

Jaël Bergwerff is een boswachter van Staatsbosbeheer en schrijft regelmatig een blog voor onze website. Zij is contactpersoon voor Stichting Renkums Beekdal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met recreatieve voorzieningen bij Staatsbosbeheer.