Vliegenzwam

Vliegenzwam (foto: E. Minke)
Vliegenzwam (foto: Dirk Prins)
Gele knolamaniet en Vliegenzwam
De Amanieten, waartoe ook de Vliegenzwam behoort, kent nog een aantal andere vertegenwoordigers. De Amanieten hebben de volgende algemene kenmerken:
De hoed is scheidbaar van de steel. De lamellen zijn wit. De steel heeft een ring (met uitzondering van de Roodbruine slanke amaniet). De basis van de steel is dikwijls knolvormig. Rond de basis van de steel bevindt een beurs of volva.
De vliegenzwam is een zeer algemene soort in naald-, loof- en gemengde bossen en lanen, hoofdzakelijk op zand. De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een rode hoed met witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het algeheel omhulsel waarin de paddenstoel ‘opgesloten’ zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De kleur van de hoed is echter variabel en kan variëren van rood tot oranje met gele tinten. De Vliegenzwam kan in symbiose Leven met veel boomsoorten, maar vooral met Berk, Eik, Den, Beuk en Spar. In het Renkums Beekdal werd deze soort gevonden onder Ruwe berk in loofbos.
https://www.verspreidingsatlas.nl/0003110