Blaartrekkende boterbloem

Blaartrekkende boterbloem (foto: Saxifraga-Willem van Kruijsbergen)
In de papierweide, die kortgeleden geheel op de schop is gegaan, zijn op verschillende plaatsen kenmerkende soorten uit pioniervegetaties van natte gronden aangetroffen, waaronder Blaartrekkende boterbloem en Rosse vossenstaart. De soort is ook incidenteel in de beekdalgraslanden gevonden.
Onder de Boterbloemen vinden we een soort met relatief kleine bloemen van net geen cm in doorsnee. Het is de Blaartrekkende boterbloem. Deze boterbloem wordt verder gekenmerkt door rechtopstaande gladde, vlezige, dikke stengels met een grote holte. Door de holle stengel worden de wortels van luchtzuurstof voorzien. De planten zijn vrijwel helemaal kaal. De enigszins vlezige bladeren zijn van boven glanzend.
Blaartrekkende boterbloem is een oever- of moerasplant en is een pionier op een open,
zonnige, natte, voedsel- en stikstofrijke, zuurstofarme bodem die uit allerlei grondsoorten kan bestaan. De soort is zeer algemeen in Nederland maar vrij zeldzaam op de Veluwe. Het sap van de Blaartrekkende boterbloem veroorzaakt ontstekingen op de huid, zoals dat ook met sap van de Gewone berenklauw kan gebeuren. Vandaar de naam ‘blaartrekkend’.
Meer informatie: https://www.verspreidingsatlas.nl/1058