Lichtjes op een donkere winteravond

Het bosgebied op de Keijenberg waar in het donker normaal gesproken alleen de kabouters van het kabouterpad de aanwezige mensachtigen zijn, is het toneel van de lichtjes wandeling in het Renkums Beekdal. Lantaarntjes met kaarsjes verlichten de route door het bos en leiden de wandelaars langs dikke beuken, ritselende bladeren en de kabbelende beek.

Uitzonderlijke avond
Elk jaar is het weer bijzonder om in het donker door het bos te lopen waar je normaal gesproken niet mag zijn na zonsondergang. Een keer in het jaar maken we echter en uitzondering, juist om te beleven hoe het bos dan is in de donkerste dagen van het jaar. Het bos voelt anders in het donker. Het ruikt ook anders. Er lijkt een soort afwachtendheid te zijn en grote rust.

Nachtleven
‘s Nachts zijn allerlei dieren juist actief. Vossen gaan op jacht en kunnen uitstekend zien in het donker. Ook de bosuil met zijn kenmerkende spookachtige roep gaat op jacht naar muizen en ander eetbaars. Inderdaad, de muizen zijn dus ook actief, net als reeën en juist omdat mensen tijdens het donker afwezig zijn komen deze dieren makkelijker uit hun schuilgelegenheid opzoek naar voedsel of om te paren of hun territorium te bevechten.

Gekke mensen
Tijdens de lichtjes wandeling zullen we hier echter niks van merken. De dieren gaan een stukje verderop waar het rustig is en komen later wanneer die gekke mensen weer weg zijn als nog tevoorschijn. Zolang we dit niet te vaak doen kan het prima en hebben de mensen een super ervaring waarbij ze juist waardering krijgen voor het gebied.

Groet boswachter Jaël Bergwerff

Reacties

Auteur: Jaël Bergwerff

Jaël Bergwerff is een boswachter van Staatsbosbeheer en schrijft regelmatig een blog voor onze website. Zij is contactpersoon voor Stichting Renkums Beekdal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met recreatieve voorzieningen bij Staatsbosbeheer.