Moerbeiboom geplant

Donderdag 1 december, Renkum

De hoogstambrigade van stichting Renkums Beekdal heeft een nieuw markeringspunt bereikt in de ontwikkeling van het zuiderf van De Beken met het planten van een moerbeiboom. Een lang gekoesterde wens.
De jonge boom is geplant bij de ingang van het parkeerterrein, nabij de fietsenstalling o.l.v. onze huis-pomoloog Marcel Tros. Het gaat om een beeldbepalende boom die indruk kan maken op de bezoeker.

Moerbeiboom of Morus nigra
De zwarte moerbei is afkomstig uit Iran en Armenië, waar men hem nog steeds vindt in heuvelachtige en vlakke streken. Sinds de Middeleeuwen en door de toenmalige handel tussen Noord- en Zuid-Europa is hij in onze contreien ingevoerd. De boom wordt aangetroffen als alleenstaande boom in oude klooster- en kasteeltuinen. De bloemen zijn eenslachtig en klein. De mannelijke staan in kleine katjes en vallen na de bloei af. De vrouwelijke staan in min of meer verlengde katjes. Ze zijn groenachtig, april-mei.

De vruchten zijn verzamelvruchten (schijnvruchten) en gelijken op een grote framboos of braam. De smaak van een rijpe moerbei is uitzonderlijk zuurzoet en aromatisch. De vruchten zijn zeer zacht zodat ze bij de minste aanraking hun sap verliezen en op vingers en kleren rode vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn. Overigens geeft hij pas vruchten na 6 – 8 jaar.

Reacties

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.