Opening Klompenpad Dorenweerdsepad

opening Dorenweerdsepad, 25 november 2016
opening Dorenweerdsepad, 25 november 2016

De gemeente Renkum is weer een klompenpad rijker. Het Doorenweerdstepad is geopend op 25 november. Dit pad gaat voor een groot deel over de stuwwal langs de Nederrijn bij kasteel Doorwerth en door de uiterwaarden. Vanaf de pond bij de Parenco loop je door de Jufferswaard naar de Noordberg. De Jufferswaard is een prachtige veelzijdige uiterwaard met heel veel watervogels. Een soort mini Nederland met plas en beek, bos en weide. Op de Noordberg ga je al een stuk de stuwwal op. Je loopt hier langs een oud hakhout perceel en door een oude beukenlaan. Ook zijn hier nog oude grenswallen te zien.

Nadat je de A50 gepasseerd bent kom je op de Boersberg. Deze hellingbossen zijn uniek in Nederland. De bomen houden zich staande op de steile hellingen die ontstaan zijn doordat de rivier de stuwwal afgesneden heeft. Nu liggen er uiterwaarden met daarin Kasteel Doorwerth. Het bos is door Staatsbosbeheer aangemerkt als natuurbos. Dat wil zeggen dat het niet beheerd wordt voor houtoogst. Eigenlijk worden alleen exoten er uit gehaald. Dode bomen blijven staan of liggen voor insecten en paddenstoelen, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Bij het bos liggen ook een paar akkers die door een biologische boer worden gepacht van Staatsbosbeheer en ingezaaid worden met rogge. Er wordt zo gezaaid dat er ook ruimte is voor akkeronkruiden die in Nederland steeds zeldzamer worden. De opbrengst is hierdoor voor de boer lager dan bij andere akkers die niet worden beheerd met natuur oogmerk. Daarvoor wordt de boer gecompenseerd.

Het klompenpad voert langs de uitkijktoren op de Boersberg waar je een prachtig gezicht hebt op de Nederrijn en bij goed weer zelf Hoog Elten in Duitsland kan zien liggen. Uiteindelijk verlaat je het terrein en kom je bij Gelderslandschap en Kastelen. Hier loop je door het prachtige landschap van landgoed de Duno en langs de Westerbouwing tot je uiteindelijk bij het Drielseveer uitkomt. Want dat is wat dit klompenpad doet. Naast een wandeling door een prachtige cultuurhistorisch en landschappelijk mooi gebied verbindt het de twee pondjes langs de Nederrijn in Renkum. Staatsbosbeheer is heel blij met weer een mooie wandelvoorziening in het terrein en de samenwerking met Stichting landschapsbeheer Gelderland en de vrijwilligers die zich voor het pad in zetten. Ik zou zeggen, klompen aan en gaan! De klompenpadfolders zijn te koop in het informatiecentrum RenkumsBeekdal, of kijk op www.klompenpaden.nl.

Boswachter van Staatsbosbeheer, Jaël Bergwerff

Reacties

Auteur: Jaël Bergwerff

Jaël Bergwerff is een boswachter van Staatsbosbeheer en schrijft regelmatig een blog voor onze website. Zij is contactpersoon voor Stichting Renkums Beekdal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met recreatieve voorzieningen bij Staatsbosbeheer.