Terugblik Oogstfeest 8 oktober

oogstfeestOp 8 oktober was er het oogstfeest bij het Renkums Beekdal. Een prachtige zonnige dag vol activiteiten voor jong en oud. Op deze zaterdag bruiste het bij het informatiecentrum van gezelligheid. Er was een gezellige markt, de scouting stookte een vuurtje, kinderen konden knutselen en er waren verschillende rondleidingen door het bos en de boomgaard.

Bij aankomst hoorde je het ritmische slaan van de dorsvlegels al van ver. De dames in klederdracht keken al breiend toe hoe de mannen in kielen het graan dorsten. Jong en oud mochten ook proberen om te dorsen, dat leek vaak makkelijker dan gedacht.
Het was zeer gezellig bij het informatiecentrum, de live muziek verhoogde de sfeer nog meer, en als je goed keek kon je ook kabouters ontdekken tussen de mensen.

Markt
Er was een hele gezellige, maar vooral lekkere, markt neergezet waar verschillende ondernemers hun waren aan de man brachten. Het Renkums Beekdal biedt BSO Speelboerderij een prachtige plek om kinderen lekker te laten spelen. In het informatiecentrum verkopen we handgeschilderde ansichtkaarten en kabouterbeeldjes. vvvAnnelien van Dalen van de ansichtkaarten, die we ook verkopen, en Ali van Alphen van de kabouters hadden prachtige kraampjes ingericht om hun laatste werken te laten zien. Ook deden de Ommuurde tuin, de Seelse bakker en de Renkumse molen goede zaken met hun heerlijke producten. En op het zonovergoten terras konden bezoekers genieten van een kopje koffie of thee bij Lunchroom De Beken.

De Imkerverenging Korenbloem was van de partij met honing van de Wolfheze heide. Met veel plezier vertelde ze aan de kinderen hoe honing werd geslingerd. Hannah creëerde door vilttechniek prachtige, zachte en bovendien diervriendelijke schaapvachten. Een schapenvacht waar het schaap alleen geschoren voor hoefde te worden.

Appels en blote voeten
fruitbomenDe Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) waren van de partij. Vol passie vertelde de appelman over de verschillende appels en wat voor heerlijke producten je er van kon maken. Appelchips, appelcompote, hete bliksem en natuurlijk appeltaart. Elke appel was ergens anders goed voor. De grote appels voor appeltaart, want dan hoef je minder te schillen.
Er was op deze dag ook een grote appel-tentoonstelling en proeverij. Er was een hele schuur vol met appels. Hebt u ooit gehoord van de winter-banana?

Als laatste heeft deze verslaggever een fijne wandeling gemaakt met Hester Tielrooy. Blootvoets. Ja, het seizoen voor blote voeten is een beetje voorbij, maar nog steeds was het een hele beleving. Heel bijzonder om het zand, de eikels, de beukennootjes, het gras en een zacht-wiebelende boom onder je blote voeten te voelen. Helemaal weer verbonden met de natuur keerden we terug naar de gezelligheid van het oogstfeest.

festivalVreugd van de oogst
Staatsbosbeheer, IVN en de kraam van het Renkums Beekdal waren uiteraard ook van de partij. Onder het genot van appelsap (van de oogst van vorig jaar) vertelden de vrijwilligers enthousiast over het Renkums Beekdal. Daarnaast lieten ze vol trots de nieuwe aanwinsten zien die nu verkocht worden in de winkel, naast de vogelhuisjes is er ook weer heerlijke nieuwe jam en compote. Kortom het oogstfeest was een prachtige zonnige dag gevuld met de vreugd van de oogst.
Idger Zwiers

Reacties

Stichting Renkums Beekdal

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.