Tienduizend bezoekers in tien maanden

Het informatiecentrum Renkums Beekdal heeft zijn tienduizendste bezoeker verwelkomd. Er werd getoast op de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Sinds de opening heeft stichting Renkums Beekdal heel veel bezoekers verwelkomd in het prachtig nieuwe informatiecentrum Renkums Beekdal. En dat werd uiteraard gevierd, net zoals het feit dat het Renkums Beekdal genomineerd voor de publieksprijs. Wat natuurlijk niet verwonderlijk is, zoals de tienduizendste bezoeker Roy ook zei: ‘Het is hier fantastisch.

Op 20 maart 2016 werd de tienduizendste bezoeker verwelkomd in het Renkums Beekdal. Meer dan gezellig was de aanloop naar dit gebeuren, want het informatiecentrum stond vol met enthousiaste vrijwilligers. Onder de mensen waren ook de wethouder van Renkum, mevrouw Ruwhof en Henk Sikking, de uitbater van het De Beken.

bezoekersDegene die we miste was de tienduizendste bezoeker. Even over drie kwamen vier kinderen binnen: Thomas, Simon, Julius en Phillip, vergezeld door hun ouders Roy met Liliane en Rob met Audry. En ze waren totaal overdonderd, want het centrum barstte los in applaus. Vanaf de zolder klonk luid geklingel en de fototoestellen flitsten er op los.
Na dit luide onthaal verwelkomde Els, de gastvrouw van de dag, de bezoekers met de mooie woorden: ‘Welkom, welkom!’ Roy kreeg van Els de prachtige wandelgids over Heelsum en Renkum en de kinderen mochten een knuffel uitkiezen. Dat deden de kinderen maar al te graag, en een leuk detail, een van de kinderen koos voor een schepnet. Wie weet sluit die zich over een twintigtal jaar aan bij onze gidsengroep om alles te vertellen over de waterdiertjes.

Mathieu Pinkers, de voorzitter van Stichting Renkums Beekdal, nam vervolgens het woord. ‘Een dikke pluim voor de vrijwilligers van het informatiecentrum en daar buiten. Jullie maken het Renkums Beekdal interessant voor bezoekers. Mensen met passie, dat zijn onze vrijwilligers.’ Mathieu kijkt de kinderen aan en zegt:’Ik hoop dat jullie je hele leven lang mogen genieten van het Renkums Beekdal en jullie soms terugdenken aan dit moment. Toen waren we tienduizendste bezoeker.’
Van lunchroom De Beken krijgt Roy een tegoedbon voor een lunch voor twee personen.
Henk, de uitbater van De Beken zegt later: ‘De lunchroom en informatiecentrum versterken elkaar. En het is hier machtig mooi. Toen het idee er was om een lunchroom op te zetten in het Renkums Beekdal hoefde ik niet lang na te denken.’

Mathieu vervolgt over fijne samenwerking tussen alle partijen. En dan met name tussen de Gemeente Renkum, Staatsbosbeheer, IVN Zuidwest Veluwezoom en lunchroom De Beken. Het gebied is zo mooi geworden dat de gemeente het Renkums Beekdal heeft voorgedragen voor de provinciale ruimtelijke kwaliteitsprijs. De wethouder verwoordt mooi hoe blij ze wordt van het informatiecentrum, de enthousiaste vrijwilligers en het Renkums Beekdal : ‘Je verzint dit niet, zo mooi is het nu geworden. Je hebt een idee en het is tien keer mooier geworden. De sfeer zit er nu in en nu is het echt gaan leven. En dat komt doordat heel veel mensen en met name vrijwilligers zich hebben ingezet voor het Renkums Beekdal. Het Renkums Beekdal is uniek in Nederland, nergens anders heeft industrie plaats gemaakt voor de natuur.’

Dus iedereen stem op Renkums Beekdal, zodat we nog meer bezoekers kunnen verwelkomen. Als we de prijs winnen dan maken kinderen nog blijer door te werken aan een nog mooiere waterspeelplaats. Lilliane was zeer enthousiast over de nieuwe plannen voor de waterspeelplaats: ‘Wat leuk dat de waterspeelplaats mooier gemaakt wordt. En nee ik vind het niet erg dat ze lekker de modder ingaan. Dat is juist de bedoeling van spelen.’
We proosten op de vrijwilligers van het Renkums Beekdal! Onder het genot van een drankje vertelt Roy dat ze sinds oktober zijn verhuisd uit Arnhem. Toen het informatiecentrum verbouwd werd, werd tegelijkertijd ook hun huis onder handen genomen. Het Renkums Beekdal was ook echt een reden waarom ze hier kwamen wonen. Op hun nieuwe plek hebben ze weer contact met de natuur, maar bovenal de ruimte. Enthousiast roept Roy uit: ‘Heerlijk de ruimte, het is hier fantastisch.

Roy en Lilliane waren met de kinderen al drie keer in het Renkums Beekdal geweest. Vandaag lieten ze Audrey, Rob en kinderen hun stulpje en achtertuin (lees Renkums Beekdal) zien. Roy en Lilliane hopen nog veel vrienden mee te naar het mooie beekdal.
Want het gebied is niet alleen een mooi ommetje voor omwonenden, het Renkums Beekdal is een waar juweeltje waar u heen gaat voor een terrasje en goede (lange) wandeling.
Het informatiecentrum is een plek waar vrijwilligers enthousiast vertellen over de rijkdom van dit unieke gebied.

Of zoals Els het zo goed kan samenvatten. ‘Geweldig! Tienduizend bezoekers in tien maanden. Dat hebben we samen gedaan. Ik ben blij, gelukkig en trots. We hebben een prachtig Renkums Beekdal wat gedragen wordt door vrijwilligers. Het is een plek voor iedereen, van jong tot volwassen, iedereen is welkom!
Dit is een prachtig begin, op naar de twintigduizendste bezoeker van het informatiecentrum Renkums Beekdal.

 

Tekst: Idger Zwiers

Reacties

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.