Agenda

dec
18
wo
Lezing ‘Wolven’ en ‘slakken’ op de Veluwe @ Lunchroom ‘De Beken’
dec 18 @ 19:30
Lezing ‘Wolven’ en ‘slakken’ op de Veluwe @ Lunchroom ‘De Beken’

Sprekers: Janneke Zuyderwyk (archeoloog) en Tjada Amsterdam (KNNV)

In de vroege middeleeuwen was de Veluwe een centrum van ijzerindustrie, dankzij de aanwezigheid van ijzererts in de vorm van klappersteen en verder leem en hout voor het bouwen van veldovens. Het Veluwse ijzer was van internationaal belang en de winning ervan had grote invloed op het landschap. Sporen van grootschalige ijzerwinning zijn nog altijd zichtbaar: ijzerkuilen, leemkuilen, houtskoolmeilers, ijzerovens. Een recente vondst van klappersteen was aanleiding voor de geologiewerkgroep van de KNNV-afdeling Epe-Heerde om het middeleeuwse ijzerwinningsproces eigenhandig uit te voeren met een zelfgebouwde leemoven.

Janneke Zuyderwyk (archeoloog) en Tjada Amsterdam (KNNV) vertellen eerst wat klappersteen is, hoe het op de Veluwe belandde, hoe het werd het verzameld en welke processen een rol spelen tijdens het smelten en smeden. Daarna tonen zij in een videofilm hoe de leemoven werd gebouwd en gestookt en hoe het gesmolten ijzer werd gesmeed. Het resultaat kunt u in de pauze bekijken. Wat dat te maken heeft met wolven en slakken? Dat gaat u horen en zien.

Plaats:            Lunchroom ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174 Renkum
Datum:           woensdag 18 december 2019
Aanvang:       19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:           €5,00 voor toegang en koffie/thee (graag gepast meenemen)
Aanmelden:  In verband met het aantal plaatsen wordt u verzocht zich aan te melden via: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl. U ontvangt bericht.

dec
28
za
Lichtjeswandeling @ Informatiecentrum Renkums Beekdal
dec 28 @ 17:00 – 19:30
Lichtjeswandeling @ Informatiecentrum Renkums Beekdal

Op zaterdag 28 december organiseren Stichting Renkums Beekdal, Staatsbosbeheer en Lunchroom De Beken de jaarlijkse lichtjeswandeling voor gezinnen met kinderen van 3-10 jaar. De met lantaarntjes verlichte route door het bos is ongeveer 1 kilometer en begint en eindigt bij het informatiecentrum van het Renkums Beekdal.

Meedoen aan de lichtjeswandeling kost 2 euro per persoon (vanaf 3 jaar). Aanmelden is niet nodig. Deelnemers kunnen hun eigen lampion meenemen of er een kopen bij het informatiecentrum voor € 4.
Op het gezellige winterterras van Lunchroom de Beken zijn warme hapjes en dranken verkrijgbaar.

Tips:
Het kan erg nat zijn in het bos, pas uw kleding en schoeisel daarop aan.
De route is niet geschikt voor buggy’s en kinderwagens.
Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen voor auto’s. Kunt u, als het mogelijk is, de auto thuis laten staan? Bovendien is de Nieuwe Keijenbergseweg tijdens de lichtjeswandeling eenrichtingverkeer vanaf de Bennekomseweg.

jan
15
wo
Lezing Zonneparken, natuur en landbouw @ Lunchroom ‘De Beken’
jan 15 @ 19:30
Lezing Zonneparken, natuur en landbouw @ Lunchroom ‘De Beken’

Spreker: Friso van der Zee (Wageningen Environmental Research)

Het opwekken van zonne-energie is booming business: goed voor het klimaat en voor de portemonnee. Maar initiatieven voor het aanleggen van zonneparken stuiten vaak op verzet. Ze ontsieren het landschap en leggen beslag op waardevol landbouw- en natuurgebied. Zonnepanelen zien we liever op daken en industrieterreinen, maar plaatsing op particulier terrein kan je niet afdwingen. Daarom omarmen gemeenten initiatieven voor zonneparken op landbouwgebied. De gemeenten hebben haast; als ze de doelstelling van energietransitie willen halen, kunnen ze niet wachten tot alle andere mogelijkheden zijn benut.

Bioloog Friso van der Zee onderzocht hoe je zonneparken kunt inpassen in het landschap en combineren met natuurontwikkeling. Met wat minder panelen per hectare is op zonneparken aardig wat biodiversiteit te realiseren en er valt nog altijd geld mee te verdienen. Als we intensief bemeste landbouwgronden transformeren tot zonneparken met kruidenrijk grasland dan biedt dat een serieuze kans voor biodiversiteitsherstel.

Plaats:               Lunchroom ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174 Renkum
Datum:              Woensdag 15 januari 2020
Aanvang:          19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:              €5,00 voor toegang en koffie/thee (graag gepast meenemen)
Aanmelden:     In verband met het aantal plaatsen wordt u verzocht zich aan te melden via: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl. U ontvangt bericht.

feb
19
wo
Lezing ‘Terugkeer van de wolf in Nederland’ @ Lunchroom ‘De Beken’
feb 19 @ 19:30
Lezing 'Terugkeer van de wolf in Nederland' @ Lunchroom ‘De Beken’

Spreker: Glenn Lelieveld (Zoogdiervereniging)

De wolf is terug in Nederland! Op de Veluwe nota bene. Er is al een wolf gefilmd in het centrum van Bennekom. Wie weet wandelt morgen een wolf door Wolfheze of Renkum. Ons Renkums Beekdal zal hij vast niet vermijden, want we hebben er een ecologische snelweg van gemaakt tussen Veluwe en rivierengebied. Dit roept allerlei vragen op: Hoe kan de wolf zich zo spectaculair uitbreiden? Waarom komen ze naar Nederland? Wat eten ze hier? Wat betekent dat voor de wildstand en de veehouders? Is het voor mensen nog wel veilig in het bos?

Glenn Lelieveld woont in Renkum. Als coördinator van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging is hij dagelijks bezig met het “Dossier Wolf”. In zijn lezing gaat hij in op al uw vragen.

 

Plaats:            Lunchroom ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum

Datum:           Woensdag 19 februari 2020

Aanvang:        19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur

Kosten:           €5,00 voor toegang en koffie/thee (graag gepast meenemen)

Aanmelden:   In verband met het aantal plaatsen wordt u verzocht zich aan te melden via: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl. U ontvangt bericht.