Op vrijdag 20 juni aan het eind van de ochtend zwaait de werkgroep NME-de laatste basisschoolgroep uit die kwam voor het programma Op onderzoek … in de beek. Voor dit schooljaar dan! Genoeg reden voor alle vrijwilligers van deze groep om samen gezellig te lunchen en te evalueren.
“Zo moeten kinderen leren”, riep een enthousiaste juf bij het weggaan.
Op het terras van Natuurcentrum de Ginkel
We besluiten om buiten te lunchen. Het is een prachtige plek hier in de Ginkel en ik merk dat de mensen uit deze groep elkaar bijna allemaal kennen. Een van de vrijwilligers, Roelie, vertelt dat ze sinds 1 jaar bij deze werkgroep is. Net als veel anderen uit deze groep heeft ze een onderwijsachtergrond. En door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft ze meer tijd voor dit soort dingen. Ook zijn er vrijwilligers met een natuurachtergrond. Een mooie combinatie in deze groep dus. “De voorwaarde is natuurlijk wel dat je affectie hebt met de natuur,” zegt Roelie. Sinds ze Vogels kijken in de winter begeleidt is haar kennis enorm vooruitgegaan. “En persoonlijk vind ik het zo leuk dat je nog in contact komt met kinderen,” besluit ze met een brede glimlach.
Inwerken geldt voor alle programma’s
Meestal sluit een vrijwilliger bij één programma aan, bijvoorbeeld Veluws water of Vogels kijken in de winter. Het meelopen als inwerktijd vindt iedereen fijn. Er zijn er ook een aantal die in de boeken duiken, filmpjes bekijken en internet afstruinen voor meer informatie als voorbereiding. De NME-activiteiten zijn verschillend, meestal start de vrijwilliger met een inleidend verhaal en gaan de kinderen daarna in groepjes de opdrachten doen. Bij de jongere kinderen komen vaak ouders mee om een groepje te begeleiden en de juf bezoekt alle groepjes. Maar soms zoals Op onderzoek … in de beek of bij Veluws water wordt elk groepje begeleid door een vrijwilliger. Bij de Renkumse molen is de groep gesplitst in tweeën.
Een ander aspect legt Ineke aan mij uit. “Sommige activiteiten zijn meer geschikt voor bepaalde seizoenen”. Het Kabouterpad voor kleuters is in de herfst aantrekkelijk. Voor deze NME-activiteit zijn speciale opdrachten ontwikkeld. Ze zijn dus anders dan de opdrachten via het Bezoekerscentrum. Ontdekken met je zintuigen voor kleuters is juist leuk om in de lente aan te bieden.”
Beleven, ontdekken en onderzoeken
Irene is de jongste van het aanwezige gezelschap en het langst vrijwilliger bij NME. Sinds 2015 is ze actief. Het team groeide van 4 naar 25 vrijwilligers. Irene is natuuronderzoeker en met deze expertise zorgt ze mede dat de inhoud van de activiteiten goed is. Elke activiteit heeft verschillende elementen, zodat alle kinderen maatwerk krijgen. Tekenen, onderzoeken, verwoorden, oplossingen bedenken, alles zit erin. “Ik vind het een prachtige locatie voor de kinderen. Heel leuk om de kinderen zo enthousiast te zien. Leren uit een boekje werkt niet. Het gaat om hoofd, hart en handen”, vult Irene aan.
“Nog steeds heel leuk!”
Kinderen leren om zorg te hebben voor de natuur
Tim is onze allround vrijwilliger. Hij is naast NME-er ook gids en werkt in het Bezoekerscentrum. Hij draagt graag zijn kennis over de natuur over. “Kinderen bewondering laten krijgen voor de natuur. Leren dat ze moeten zorgen voor de natuur, zodat de volgende generatie er ook van kan genieten,” vertelt Tim aan mij. Ook binnen de NME-groep zet hij zich breed in. Hij begeleidt alle activiteiten en kijkt uit naar het nieuwe lesprogramma Veluwevolgers, omdat dit gaat over natuurontwikkeling. De Reijerskamp in Wolfheze was een agrarisch gebied dat zich ontwikkelde tot natuur. “En ik kom uit Nunspeet en ben een boerenjongen, dus dat vind ik prachtig,” vertrouwt Tim mij toe.
“We doen het goed!”
Met deze woorden sluit ‘baas’ Ineke deze ontmoeting af. Het was een succesvol jaar en de evaluatieformulieren laten zien dat de scholen hartstikke enthousiast zijn! Ze wil de formulieren nog napluizen om te kijken waar er nog verbeterpunten te vinden zijn voor de activiteiten. De activiteit Ontdekken met je zintuigen was dit jaar nieuw met het onderdeel blotevoetenpad. Hierop kwamen positieve reacties. Bij Op 0nderzoek … in de herfst is er een vervolgles in de klas. Een kunstenaar gaat samen met de kinderen werken aan een kunstwerk over bodemleven en bodemdieren. Dit lijkt alle NME-ers een heel goede aanvulling.
Vanuit de Gemeente Renkum komt het verzoek ook een programma te ontwikkelen voor klimaat en energie. Het Groene Wiel (IVN) pakt het onderdeel klimaat op. Zij gaan gastlessen geven op scholen waar de kinderen met proefjes gaan ervaren wat het effect is van vergroenen op wateroverlast. Ineke is met de Energiewinkel in Renkum, die ook bruikbare materialen heeft, aan het onderzoeken of daar ook lessen kunnen plaatsvinden. Het pand heeft genoeg ruimte voor een schoolklas. Dat is voor de toekomst, schooljaar 2026-2027.
Voor een volgend overlegmoment geven een paar vrijwilligers aan dat zij willen overleggen hoe je iedereen zo goed mogelijk opleidt voor het programma. Dat lijkt mij een goed voornemen!
Kijk voor het totale programma op: cesisrenkum
Mariska, werkgroep Communicatie