Herfst

Heel langzaam beginnen zo langzamerhand de bladeren te kleuren. Het waait en het regent wat vaker. Door de vochtigheid schieten de paddenstoelen uit de grond. Ook dit jaar groeit de pruikenzwam weer aan de boom vlakbij het informatiecentrum. Ik heb de biefstukzwam nog niet gezien maar die zal zich ook ongetwijfeld weer vertonen.

Het is weer genieten in dit nieuwe seizoen dat zich aandient. De eikels, beukennootjes en al dan niet tamme kastanjes liggen weer voor het oprapen. Die laatste kan je zo mooi poffen boven een kampvuurtje. Of gewoon schillen en meekoken met de spruitjes, heerlijk.

Niet alleen wij oogsten in deze tijd de vruchten van de natuur, de appels, de bramen, ook de dieren verzamelen voedsel voor de winter of eten zich goed vol voor hun winterslaap. De hertenbronst is voorbij en nu moeten ze goed opvetten voor de winter.

Ik zag een gaai met een eikel in zijn snavel. Hij streek neer op een grint-dak en keek goed om zich heen. Hij zag mij niet maar ik hem wel en ook hoe hij snel de eikel verstopte tussen de stenen. Gaaien en eekhoorns verstoppen eikels en andere noten zodat ze ze in de winter weer op kunnen zoeken als ze honger hebben. Soms vergeten ze er een en dan groeit er ineens een eik op je grint-dak!

Het kan guur zijn, het kan nat zijn, het kan stormen maar de zon kan ook heerlijk schijnen in de herfst. Ik weet het, elke keer als er een nieuw seizoen aanbreekt denk ik het weer; ‘Misschien is dit wel mijn favoriete seizoen…’

Groet boswachter Jaël Bergwerff

Reacties

Auteur: Jaël Bergwerff

Jaël Bergwerff is een boswachter van Staatsbosbeheer en schrijft regelmatig een blog voor onze website. Zij is contactpersoon voor Stichting Renkums Beekdal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met recreatieve voorzieningen bij Staatsbosbeheer.