Watermolen Quadenoord gerestaureerd

Sinds het voorjaar van 2020 is op Landgoed Quadenoord, in het Renkums Beekdal, hard gewerkt aan het herstel van de historische watermolen. De molen is het laatste tastbare gebouw uit de rijke watermolengeschiedenis van het beekdal. Met steun van velen is de watermolen eindelijk hersteld en voor de toekomst behouden. In het weekend van 14 en 15 mei zal de watermolen van 10.00 tot 16.00 uur worden opengesteld voor publiek. Watermolen Quadenoord is de enige watermolen uit de rijke molengeschiedenis van de gehele zuidelijke Veluwe, die nu nog herkenbaar in het beekdallandschap aanwezig is. Dit unieke cultureel erfgoed is nu hersteld. Met de gerestaureerde watermolen is de verdwenen geschiedenis van de rijke Renkumse papierindustrie compleet, zichtbaar én beleefbaar gemaakt voor jong én oud. Kinderen kunnen hier in de nabije toekomst gaan leren over het belang van water voor de natuur en mens. Zo kan een droom uitkomen voor vele Renkumers!

Bedrijvigheid in het beekdal
In de tweede helft van de 18de eeuw draaiden in het Renkums Beekdal maar liefst negen molens op waterkracht! Het beekdal was van groot industrieel belang voor de ambachtelijke papierindustrie. Langzaamaan verdween deze industrie uit het beekdal. Op dat moment werd de molen omgebouwd
tot korenmolen die draaide op twee maalkoppels. In 1912 werd er een machinekamer aangebouwd voor aandrijving door een petroleum gestookte machine, want er stroomde in die tijd vaak onvoldoende water door de spreng. Watermolen Quadenoord stopte in 1921 als laatste van de watermolens in het beekdal. De molen raakte langzaam in verval, zeker nadat de naastgelegen boerderij onbewoond raakte en werd afgebroken.

Herstel van een monument
De gemeente heeft de watermolen in 1991 op haar monumentenlijst geplaatst, maar toen was het gebouw al ernstig in verval geraakt en was het draaiwerk binnen en buiten geheel weg. Vanaf die tijd hebben meerdere partijen, waaronder de familie Koker zelf, geprobeerd om de molen te redden. Het dak was inmiddels ook al ingestort. Het heeft tot 2019 geduurd voordat het John Smits, rentmeester van Quadenoord en projectleider, lukte om de handen op elkaar te krijgen en fondsen te werven voor het herstel.

Hout uit eigen bos
Bij de restauratie is bijna al het hout uit eigen bos van het landgoed gebruikt. Inlandse eiken van tussen 80 en 120 jaar oud zijn geveld, maar ook naaldbomen en acacia’s. Elke houtsoort en maat was weer nodig voor een ander onderdeel van de molen, net zoals het ‘vroeger’ ging. Lokale aannemers hebben het hout geveld, uit het bos gehaald en uiteindelijk in de molen verwerkt. De vrijwilligersgroep van het landgoed heeft het hout rustig laten drogen. De bedrijven Methorst, Wassingmaat en Munsterman hebben op ambachtelijke wijze – met houtverbindingen – de gebinten en de dakspanten gemaakt. In vervolg daarop hebben Coppes Molenmakers het gaande en draaiwerk gemaakt en geplaatst. De maalstenen zijn gemaakt door molensteenmaker Hans Titulaer uit Malden. Het resultaat is prachtig. Leerlingen van de Renkumse houtopleiding ReVaBo en het Gelders Restauratie Centrum zijn betrokken geweest bij onderdelen van de restauratie (deuren, trappen en ladder).