Lekker in de plassen stampen foto: Staatsbosbeheer
Lekker buitenspelen!
Als kind woonde ik bij de duinen. Mijn moeder haalde ons regelmatig tussen de middag uit school om dan in de duinen te gaan picknicken. We konden dan heerlijk spelen in het zand, beestjes vangen en verstoppertje spelen. Mijn kinderfeestjes deden we ook altijd in de duinen.
Vlak bij de flat waar ik woonde was een plantsoen dat door ons kinderen ‘de bosjes’ genoemd werd. Daar spraken we af om hutten te bouwen, oorlogje te spelen en heksensoep te maken. De laatste was altijd een favoriet van mij want dan gingen we op zoek naar allerlei kruiden die er dan in moesten en dat mochten natuurlijk niet alleen maar dezelfde blaadjes zijn. Plantjes werden dus bestudeerd op hun hekswaardigheid en kregen hekserige namen als ‘drakenwortel’ en ‘tongenkruid’.
Met stinkende gouwe, wat we toen nog niet kenden als stinkende gouwe maar bij ons gewoon stempelkruid heette, maakten we tekeningetjes op onze huid. Het gele sap van deze plant werkt geweldig als kleurstof waarmee we stipjes en streepjes tekenden.
Helaas moet ik bekennen dat ik als heks ook diertjes al lieveheersbeestjes en wormen in de soep liet verdwijnen, maar ja, het was natuurlijk wel een toversoep en nu eenmaal nodig.
Afgelopen woensdag was het de nationale buitenspeeldag. Bizar eigenlijk dat we tegenwoordig een dag moeten organiseren om kinderen te stimuleren naar buiten te gaan. Het is niet meer vanzelfsprekend zoals dat was in mijn kindertijd om buiten te stoepranden, verstoppertje te spelen, slootje te springen of zelfs te voetballen. Kinderen raken daarmee niet alleen achter met hun motorische ontwikkeling en zekerheid over het kunnen van hun eigen lichaam, maar ook verliezen ze de verbinding met hun omgeving. Beestjes zijn eng en modder is vies. Hoezo moeten we zorgen voor de natuur?
Echte scharrelkids worden zeldzaam dus we moeten ze koesteren en zorgen dat het er weer meer worden. Laat ze lekker buitenspelen, vies worden, gaten in hun broek krijgen en slakken op hun hand kruipen. Laat ze de wereld ontdekken en hun zelfvertrouwen groeien! Welkom buiten.
Groet Boswachter Jaël Bergwerff