Boswachter Jaël neemt afscheid!

Het Informatiecentrum Renkums Beekdal was net 1 dag open toen ik boswachter publiek Veluwe-rand werd bij Staatsbosbeheer. Ik maakte al snel kennis met de enthousiaste en gedreven vrijwilligers die bij Stichting Renkums Beekdal hun werkzaamheden verrichten op allerlei vlakken. We wisten nog niet zo goed wat we aan elkaar hadden omdat de situatie helemaal nieuw was voor iedereen terwijl de vrijwilligers wel al aardig wat voetstapjes hadden liggen in het Renkums Beekdal.

Samen hebben we dingen uitgeprobeerd, activiteiten ontplooid, verkend, en ik leerde de mensen en het gebied steeds beter kennen. De stichting is gegroeid in zijn kunnen en heeft een plek veroverd in het Renkumse. Het kabouterpad is erg populair en daarnaast zijn het lentefeest en het oogstfeest al aardige begrippen aan het worden. De lichtjeswandeling in december door het bos blijft een geweldig evenement.

Ook het beekdal zelf blijft zich ontwikkelen. De schapen komen twee keer per jaar helpen bij het beheer. Het blijft zoeken naar een goede balans in de waterhuishouding en in het stuk nieuwe natuur waar vroeger het industrie terrein in het beekdal lag barst het tegenwoordig van de orchideeën. De toekomst zal leren of er een goede fauna passage gaat komen voor de N225.
De inwoners van Renkum en omgeving zijn trouwe bezoekers van het gebied en komen graag wandelen met de hond of fietsen met de MTB door het bosgebied. Ook ruiters en geocachers vinden een plek voor hun passie en genieten van de omgeving. Met allerlei doelgroepen ben ik bezig geweest om voorzieningen op peil te houden of afspraken te maken voor evenementen.

Nu, bijna vijf jaar na mijn eerste werkdag, is er weer iets nieuws op mijn pad gekomen. Ik ga zelf aan de slag in een informatiecentrum maar dan bij Ugchelen op ’t Leesten. Dat betekent dat er een andere boswachter gaat komen voor het Renkums Beekdal.
Het voelt voor mij wel heel dubbel, want hoe leuk de nieuwe uitdaging ook is, ik laat hier iets achter wat ik met veel plezier heb gedaan. Inmiddels liggen er ook aardig wat voetstapjes van mij in het Renkums Beekdal. Ik zal dingen los moeten laten die mijn opvolger zal oppakken en weer verder brengen.

We zijn allemaal verbonden in een passie voor het beekdal, vrijwilligers, bezoekers, ondernemers, natuurbeheerders en het zal altijd een bijzonder plekje bij mij hebben.

Bedankt allemaal, voor jullie passie! We gaan elkaar vast nog wel eens tegenkomen tijdens een wandeling door dit prachtige gebied.

Groet, boswachter Jaël Bergwerff