Lancering in Doelum: Grondtonen, podcastserie over Renkums Beekdal

16 december 2022  |  14:00 - 15:30

Vanaf 16 december is GRONDTONEN te beluisteren: een zesdelige podcastserie waarin Louis ter Huurne en Barend Hazeleger verslag doen van hun tocht door het Renkums Beekdal van de uitmonding naar de bron van de beek. De lancering van GRONDTONEN vindt plaats op 16 december vanaf 14.00 in Doelum te Renkum. Iedereen is daarbij welkom.

De  observaties van de makers van GRONDTONEN worden verdiept door reportages in het veld en door gesprekken met wetenschappers en deskundigen. Sidekick Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe geeft per traject uitleg over het sprengbekenstelsel van het dal. De serie is niet alleen bedoeld voor mensen die het dal al kennen of gaan ontdekken, maar voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat mensen drijft en geïnteresseerd is in landschap, cultuur en wetenschap Reportages zijn er onder meer over de stankoverlast van papierfabriek Parenco, over sociaal en duurzaam vakantie vieren bij natuurvriendenhuis De Bosbeek, de teelt van historische graanrassen in het dal en over het wolfproof maken van het nachtverblijf van de Edese schaapskudde. Gasten zijn Bas Worm, ecoloog, die praat over de ecologische verbinding van de Veluwe met de Rijn en hoe die door het edelhert benut zou kunnen worden. Jolanda Maas, gezondheidswetenschapper, beschrijft via welke mechanismen een groene omgeving als het beekdal heilzaam op ons lichaam en onze geest inwerkt. Thom Kuyper, bodemecoloog, praat ons bij over de delicate samenwerking tussen planten en schimmels en over het wood wide web dat bomen met elkaar laat communiceren. Een natuurlijkere toekomst van het Renkums Beekdal in 2120 is wat landschapsarchitect Michael van Buuren voor ons schetst. Quentin Bourgeois (archeoloog) neemt ons juist mee naar het verleden, naar de bouwers van de bijzondere grafheuvels in het beekdal van 5.000 jaar geleden. En Leo Linnartz (bioloog) en Martin Drenthen (filosoof) beantwoorden al onze vragen over de wolf.

Vanaf 16 december is de serie in zijn geheel via de meest gebruikte podcast-apps te beluisteren en op https://app.springcast.fm/podcast/grondtonen, waar nu al enkele delen en reportages zijn gepubliceerd. De teaser vindt u hier:
https://www.youtube.com/watch?v=UKJN0lKm3fM