De meeste mensen weten inmiddels dat dood hout belangrijk is voor de biodiversiteit. Dat was zo’n 40 jaar geleden wel anders: toen was een ‘opgeruimd’ bos de norm. Tegenwoordig laten we in veel bossen de dode bomen liggen. Heel veel schimmels, insecten en mossen leven van dood hout. Zij zijn weer het voedsel voor andere dieren, zoals sluipwespen, roofinsecten en vogels. Een dode boom is een heel ecosysteem op zichzelf!
Het duurt tientallen jaren eer een dode boom is verteerd. Omdat we nog niet zo lang dode bomen laten liggen zijn er nog veel vragen: Wat is de rol van insecten en schimmels bij de afbraak van dood hout? Is er verschil tussen liggend en staand hout, dik en dun hout, naaldhout en loofhout, inheemse en uitheemse soorten? Hoeveel dood hout is eigenlijk wenselijk?
Leen Moraal laat ons zien hoe je insecten in dood hout kunt onderzoeken. Hij laat een scala van insecten de revue passeren. Het blijkt dat toename van dood hout in onze bossen een enorme verrijking van de biodiversiteit oplevert, maar ook dat we in Nederland nog lang geen optimale situatie hebben bereikt.
Plaats: Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum: Woensdag 20 december 2023
Tijden: 19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten: €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden: Klik op Aanmelden en Betalen.
Zie verder de ‘Toelichting aanmelden en betalen‘.
Contact: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262