Lezing Insectenplagen en klimaatsverandering

21 september 2022  |  19:00 - 21:15

Naargeestig gezicht: een bos vol boomlijken. Verzwakt door de droge zomers van de laatste jaren vallen fijnsparren en lariksen massaal ten prooi aan de Letterzetter en de Lariksbastkever. Toch zijn insectenplagen niet alleen maar schadelijk. Rupsen van de Wintervlinder kunnen een zomereik kaal vreten, maar ze zijn wel een fantastische voedselbron voor vogels.

Er zijn grote verschillen tussen inheemse en uitheemse bomen in de aantallen insectensoorten die op een boom voorkomen. Op een zomereik leven meer dan 400 insectensoorten. Dat maakt de eik heel belangrijk voor de biodiversiteit. Op uitheemse bomen, zoals Douglasspar, Robinia en Paardenkastanje, leven maar een paar insectensoorten. Dat lijkt een voordeel, maar vogels hebben er niets te zoeken.

Als we nieuwe boomsoorten introduceren om ons toekomstige bos klimaatbestendig te maken, moeten we ook rekening houden met de biodiversiteit.

Leen Moraal heeft veel onderzoek gedaan naar insecten die op bomen leven. Hij was betrokken bij de jaarlijkse monitoring van insectenplagen. Dit langjarige project (1946- 2011) heeft veel inzicht gegeven in de relatie tussen insectenplagen, klimaatverandering en het beheer van bossen.

Plaats: Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum: Woensdag 21 september 2022
Aanvang: 19:30 uur.
De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten: €5,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze. Betalen bij online
aanmelding.
Aanmelden : Klik op Aanmelden en Betalen. Zoek in de Activiteitenkalender de datum en klik op de activiteit.
<Toelichting voor gebruikers van Aanmelden en Betalen>
Contact: wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl
Tel.: 06 3860 6262