Lezing Veluwe in de ijstijd: beelden uit de toendra

20 september 2023  |  19:30 - 21:30

Gletsjerparadijs’, zo heet het ‘burgerinitiatief’ van bewonersorganisaties die zich bekommeren om landschap en natuur van de Zuidwest-Veluwe. De naam verwijst naar de ijstijd waarin de Veluwe is gevormd. Maar hoe zag dat ‘paradijs’ er uit toen er nog Neanderthalers jaagden op mammoeten?

Monique Heijmans neemt ons mee naar de ongerepte toendra van Siberië, waar het landschap sterk lijkt op de Veluwe van 50.000 jaar geleden. Zij laat ons prachtige beelden zien, maar haar verhaal is serieuzer dan dat.

De bodem van de toendra is diep bevroren (permafrost). ’s Zomers ontdooit de bovengrond. Daarbij komen broeikasgassen vrij die bijdragen aan de opwarming van het klimaat. Die opwarming gaat in Siberië vier keer zo snel als wereldwijd. Doordat de permafrost ontdooit wordt de bodem natter, waardoor weer meer broeikasgas vrijkomt. Die vicieuze cirkel is slecht nieuws voor de hele aarde!

Monique onderzocht wat klimaatverandering doet met de toendravegetatie. Het blijkt dat op veel plaatsen het aandeel dwergstruiken toeneemt. En ook dat deze ervoor zorgen dat de permafrost minder snel ontdooit! Toch een beetje goed nieuws dus?

Plaats:              Boscafé ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
Datum:            Woensdag 20 september 2023
Tijden:             19:30 – 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
Kosten:            €7,00 voor toegang en koffie/thee in de pauze
Aanmelden :              Klik op Aanmelden en Betalen. Zie verder Toelichting aanmelden en betalen.
Contact:           wim.braakhekke@renkumsbeekdal.nl ; Tel.: 06 3860 6262