Veiligheidscontrole: Gemarkeerde bomen op de Keijenberg

foto: Geurt Besseling
foto: Geurt Besseling

Oud en dik

Het bos op de Keijenberg is een oud landgoedbos. Er staan veel bomen die ouder zijn dan 50 jaar. Zulke oude bomen krijgen in de loop der tijd vaak gebreken en zitten regelmatig dode takken aan. Ze kunnen gaan inrotten en worden hol of zware takken kunnen makkelijk uitbreken. Het laatste wat we willen, is dat zo’n boom omvalt op het moment dat daar iemand lekker aan het wandelen is.

Gestipt

In het kader van de veiligheid voor de recreanten hebben we de bomen bekeken en gecontroleerd op veiligheid. Bomen die bij de wandelpaden staan houden we extra goed in de gaten. Wanneer er een risico is krijgt de boom een stip.
Wat gaan we doen?

Om markante bomen te behouden én tegelijk risico voor recreanten te voorkomen maken we zorgvuldige afwegingen. Een aantal bomen moeten we weghalen. Voor andere bomen is het voldoende om een aantal zware of dode takken uit te zagen, of om de kroon er af te halen en de stam te laten staan voor spechten, vleermuizen en paddenstoelen. Omdat de zware kroon er af is, valt de boom niet zo snel meer om. Van een aantal bomen is besloten dat we toch niet ingrijpen omdat ze bijvoorbeeld het bos in zullen vallen als ze omgaan en niet op het pad. Deze werkzaamheden worden voor het eind van 2015 uitgevoerd.

Werken aan de toekomst

Het bos vernieuwt zich door opkomst van jonge bomen op de open plekken. Staatsbosbeheer stimuleert de verjonging in het bos. Jonge bomen hebben licht en ruimte nodig om te kunnen groeien. Voordat zo’n jonge boom zo groot en dik als zijn voorganger is, zijn we wel tientallen jaren verder. We zorgen er dus voor dat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van dit prachtige bos.

Meer informatie kunt u krijgen bij boswachter Jaël Bergwerff
tel: 0611387518 mail: j.bergwerff@staatsbosbeheer.nl

Auteur: Stichting Renkums Beekdal

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN en de gemeente Renkum.