Schoorsteen Wienberger steenfabriek afgebroken

Het meest markante in de Jufferswaard bij Renkum is de 45 meter hoge schoorsteen van de voormalige steenfabriek “Pilo” aan de Rijn. Hij torent hoog boven de door plantengroei overwoekerde ruïne van de steenoven uit. Sinds 2021 staat de Pilo schoorsteen op de gemeentelijk monumenten lijst omdat hij herinnert aan een lange, belangrijke (en zware) periode in het leven van Renkumse families.
Heel bijzonder was dat op korte afstand aan de andere kant van de Rijn nog twee steenfabriek-schoorstenen stonden, namelijk die van Wienerberger in Heteren en die van Stichting Boei, voorheen de Ridder, in Randwijk. Daarom werd dit in rapporten voor landschapsbeleid als een toplocatie gezien.
De steenfabrieken benutten de rivierklei die in de loop van 10-duizenden jaren door de Rijn hier was afgezet. De fabriek van Stichting Boei is in 2011 gerestaureerd en is nu een rijksmonument. Op het terrein is ook het Gelderse Smalspoormuseum gehuisvest die rondleidingen over de geschiedenis van de baksteenindustrie verzorgt. Bij de Wienerberger steenfabriek had de schoorsteen geen functie meer in de moderne baksteenfabricage. Met z’n drieën vormden ze een van de laatste relicten van het ooit zo algemene  steenfabrieken-landschap in het Gelderse rivierengebied. Vormden, want helaas is in december 2022 de schoorsteen van Wienerberger onverwachts afgebroken.
We moeten nu extra zuinig zijn op de Pilo schoorsteen in de Jufferswaard en daar spant de Pilogroep (een vrijwilligersgroep van de Stichting Renkums Beekdal) zich voor in!