Participatie

Renkums Beekdal en participatie

Het gemoderniseerde bezoekerscentrum Renkums Beekdal functioneert als het groene knooppunt van het gelijknamige beekdal. Vanuit hier starten fietsers en wandelaars hun actieve beleving van het Renkums Beekdal en de Renkumse poort. In het centrum vinden ook activiteiten op het gebied van natuur- en milieueducatie plaats.

Het bezoekerscentrum is de werkplek en de uitvalsbasis van de vele tientallen vrijwilligers die actief zijn in de Renkumse Poort. Niet alleen wordt het bezoekerscentrum gerund door een grote vrijwilligersgroep, ook de natuur- en milieueducatie wordt uitgevoerd door een groep vrijwilligers. De klompenpaden in het gebied worden ook in stand gehouden door vrijwilligers. Het onderhoud van de beken en sprengen in het gebied is een ander werkterrein dat is voorbehouden aan deskundige vrijwilligers. En dat geldt ook voor de kruidentuin en de boomgaard bij het bezoekerscentrum. Landgoed Quadenoord kent een vrijwillige landgoedwerkgroep die ingezet wordt bij onderhoud en beheer. Ook Rijksmonument Everwijnsgoed kent een zeer actieve vrijwilligersgroep, evenals de Ommuurde Tuin en de Stichting Papiergeschiedenis.

Al deze vrijwilligersgroepen kunnen gebruik maken van de voorzieningen van de Stichting Renkums Beekdal. Daarvoor is niet alleen het bezoekerscentrum beschikbaar, maar ook de daarachter gelegen tot vrijwilligersruimte verbouwde kapschuur Het Mussennest.

Stichting Renkums Beekdal is een initiatief van Staatsbosbeheer, het IVN en de gemeente Renkum.