Reeënbronst juli 2016

Reeënliefde

Eind juli komt de reeënbronst op gang. Bronst is de periode waarin de reeën bronstig zijn, of te wel, het is paringstijd. In deze periode zijn met name de bokken (de mannetjes) heel erg bezig met het veroveren van een partner. Ze zijn er zo op gefocust dat ze minder goed op hun omgeving letten. Als je in deze tijd van het jaar reeën ziet zie je ook vaak dat de geit (het vrouwtje) wel alert opkijkt, maar dat de bok alleen maar achter haar aan sjouwt. Hij snuffelt aan haar achterste en loopt soms hele rondjes achter haar aan. De geiten scheiden een geur af en maken een soort fluitend geluid waarmee ze de bok roept. De bok daarentegen maakt een soort blaffend geluid wat echt een beetje op honden geblaf lijkt.

Soms gaat het in galop achter elkaar aan en dan is het oppassen. Omdat ze niet goed opletten kunnen ze zomaar de weg oprennen. In deze periode zijn er dan ook vaker aanrijdingen. Voor ons is deze periode leuk omdat je de reeën veel makkelijker kunt zien en het paringsritueel kan aanschouwen.

Bekijk hier een mooi filmpje gemaakt met een wildcamera bij Staatsbosbeheer in de Achterhoek:

De bok begin meestal met het afbakenen van zijn territorium door met zijn gewei tegen jonge boompjes te schuren en te slaan. Hij markeert de plek op deze manier met zijn geursporen. Ook krabbelt hij met zijn poten aan de grond om zijn geur achter te laten. Deze sporen kun je goed vinden in het bos. Als er een andere bok in het gebied komt wordt het knokken. Het territorium moet verdedigd worden en dat gaat samen met geweigekletter. Reeën hebben niet zo’n groot gewei als edelherten, maar kunnen toch beschikken over een mooie zesender, een gewei met aan elke tak drie uiteinden.

Omdat ze zo druk zijn met elkaar, hebben ze ons minder in de gaten en is de kans groter dat we de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien krijgen. Staatsbosbeheer organiseert een aantal reeënbronstexcursies vanaf hotel de Buunderkamp. We gaan opstap met de schemer, dan zijn de reeën actief. Normaal mag je dan niet meer het natuurgebied in maar onder leiding van een deskundige gids van Staatsbosbeheer is dit wel mogelijk. Om zo min mogelijk op te vallen dragen we donkere kleding en vooral geen parfum! Op  augustus kunt u nog mee om de reeën in hun bronst periode te spotten. Bekijk hier de activiteit in onze agenda.

Groet,
Boswachter Jaël Bergwerff

 

Auteur: Jaël Bergwerff

Jaël Bergwerff is een boswachter van Staatsbosbeheer en schrijft regelmatig een blog voor onze website. Zij is contactpersoon voor Stichting Renkums Beekdal. Zij houdt zich voornamelijk bezig met recreatieve voorzieningen bij Staatsbosbeheer.